TS EN ISO/IEC 17025 LABORATUVAR AKREDİTASYON DANIŞMANLIĞI

TS EN ISO/IEC 17025 Laboratuvar Akreditasyonda hangi Danışmanlık hizmeti vermekteyiz?

TS EN ISO/IEC 17025 danışmanlık hizmeti,17025 standardının daha doğru bir şekilde anlaşılmasını ve kuruluşunuzda uygulamanın akreditasyon sürecinin hızlı ve kolay olmasını sağlamaktadır. ISO 17025 standardına uygunluğun sağlanması, laboratuvarlarınızın kalitesini artırır ve müşterilerinize daha güvenilir hizmet sunmanızı sağlar. Akredite edilmiş laboratuvar; yüksek kalite standartlarına ulaşma konusunda kararlı, yeterli, doğru, güvenilir ve geçerli teknik sonuçların üretildiği, çalışanların yüksek kalite hedeflerine odaklandıkları anlamı taşır.

ESS Kalite Danışmanlık, TS EN ISO/IEC 17025 standardı gereklerine uygun bir Kalite Yönetim Sistemi Kurulması ve akreditasyon denetimine hazırlığa yönelik aşağıdaki danışmanlık hizmetlerini vermektedir.

  1. TS EN ISO/IEC 17025 Laboratuvar Akreditasyonunu ilk kez alacak kuruluşlar için, Akreditasyon belgesi alınması için danışmanlık hizmeti,
  2. TS EN ISO/IEC 17025 Standardı gereklerine göre Akreditasyon Belgesi olan, Mevcut Laboratuvar Sisteminizin iyileştirilmesine ihtiyaç duyuyorsanız, iyileştirmeler için danışmanlık hizmeti,
  3. TS EN ISO/IEC 17025 Laboratuvar Akreditasyonunu olan kapsam genişletmek isteyen kuruluşlar için danışmanlık hizmeti,
  4. TS EN ISO/IEC 17025 Laboratuvar Akreditasyon Sistemi için sürekli danışmanlık hizmeti,

 

Firmanızda tüm bu isteklerinizi detaylı analiz ederek firmanızın durumunu raporlayabilir çözüm ortağınız olarak yol haritası sunarak size rehberlik yapabiliriz.

 

Akreditasyon güven sunar.

 

TS EN ISO/IEC 17025 Danışmanlık Süreci Nasıl İşliyor?  

TS EN ISO/IEC 17025 Belgesi ile ilgili yukarıdaki hizmetlerimizden herhangi bir konuda danışmanlık hizmeti almak isteyen kuruluşlar  bizimle iletişime geçebilirsiniz. Bizimle iletişime geçen müşterilere aşağıdaki süreçler işletilir.

Müşterilerimizin Firma bilgileri kayıt altına alınır.

TS EN ISO/IEC 17025 Laboratuvar Akreditasyon Sistemi Danışmanlığı hangi konuda talep ediliyorsa (İlk Akreditasyon, İyileştirme, Kapsam genişletme sürekli danışmanlık) Müşteriden bu bilgiler istenir.

ESS Kalite Danışmanlık tarafınıza vereceği hizmetler neler, ne kadar sürer kaç adam/günlük danışmanlık ve eğitim hizmeti verilecek bunlar belirtilir.

Fiyat teklifi hazırlanır. Fiyat teklifi kabul edilirse sözleşme aşamasına geçilir. Sözleşme imzalanırsa TS EN ISO/IEC 17025 Belgesini alınmasını sağlayacak diğer danışmanlık aşamalarına geçiş sağlanır.

 

TS EN ISO/IEC 17025 Danışmanlık Süreç Adımları

Ön Değerlendirme / Mevcut Durum Analizi:

Personel, cihaz, metot ve ortam şartlarının uygunluğunun değerlendirilmesi, Akreditasyonu hedeflenen metotların belirlenmesi ve kapsamın belirlenmesi,

Akreditasyon kapsamına uygun olarak uluslararası kabul görmüş standart metotların seçilmesi,

Gerekli standart ve rehber kaynakların temini ve iş planının oluşturulması (TÜRKAK rehber dokümanları, ulusal/uluslararası standartlar vb.)

Laboratuvar akreditasyonu için gerekli kaynak gereksinimlerinin belirlenmesi (cihaz, donanım, personel ihtiyacı, kalibrasyon vb.) Geliştirilmesi gereken alanların belirlenmesi, Organizasyon Şeması, Çalışma ekibinin ve kalite yöneticisini belirlenmesi,

Laboratuvarın sisteminin ve dokümantasyonunun TS EN  ISO/IEC 17025 gereksinimlerine göre değerlendirilmesinin yapılması sağlanır.

Proje İş Planının Oluşturulması:

Proje planı (İş planı) oluşturulur ve zaman çizelgesi belirlenir.

Danışmanlık ekibi ve laboratuvar personeli arasında iletişim ve iş birliği sağlanır.

İlgili dokümantasyon ve kaynakların yönetim tarafından temin ettirilmesi sağlanır.

Eğitim ve Farkındalık:

Laboratuvar personeline ISO 17025 standardı hakkında eğitim verilir.

Kalite yönetim sistemi ve teknik gereksinimler konusunda farkındalık yaratılır.

Personelin sorumluluklarını ve rolleri netleştirilir.

Sistem Tasarımı ve Dokümantasyon Hazırlığı:

TS EN ISO/IEC 17025 Standardının gerektirdiği Yönetim sistemi dokümantasyonunun hazırlanması, sistemin işler hale getirilmesi (Kalite El Kitabı, prosedür bazındaki dokümanlar, formlar ve teknik talimatlar, Risk ve Fırsatların ele alınması vb.)

Dokümantasyon sistemini oluşturmak Laboratuvar ekibi, kalite ekibi ile birlikte mevcut sistemle entegre etmek.

Uygulama ve Uyum:

TS EN ISO/IEC 17025 gereksinimlerine uygun olarak süreci uygulamaya almak. Uygulamalar danışman tarafından incelenerek aksaklıklar belirlenmesi ve gerekli önerilerin firmaya sunulması,

Kalibrasyon ve deney yöntemlerini standarda uygun hale getirmek.

İzleme /Ölçme ve İyileştirme:

Yönetim sisteminin performansını ve etkinliğini değerlendirilir. İzleme ve ölçmeden gelen uygun veri ve bilgiyi analiz edilir 17025 yönetim süreçlerinin gözden geçirilmesi ve iyileştirilmesi gerek alanların belirlenmesi çıkarılır.

İç Denetim ve Yönetimin Gözden Geçirme:

Laboratuvar Kalite yönetim sisteminin 17025 standardına uygunluğunu ve etkinliğini değerlendirmek için iç denetimlerin gerçekleştirilmesi. Bulunan eksiklikler, yapılan tespitler, öneriler ve akreditasyon denetimine kadar yapılması gereken çalışmalar üst yönetime rapor halinde sunulur.

Denetim sonuçlarına göre düzeltici faaliyetlerin planlanması ve uygulatılması. Laboratuvar Kalite yönetim sisteminin performansını ve iyileştirme fırsatlarını değerlendirmek için Yönetimin katılımıyla Yönetimi Gözden Geçirme (YGG) Toplantısının yapılması sağlanır.

Hazırlık ve Başvuru:

Başvuru dosyasının Müşteri tarafından hazırlanmasına Danışmanımız tarafından destek olunur.

ESS KALİTE DANIŞMANLIK sistemin hazır olduğunu değerlendirdiği takdirde, akreditasyon başvurusu müşteri tarafından TÜRKAK akreditasyon kurumuna sunulur.

Dış Denetim ve Akreditasyon:

TÜRKAK tarafından Atanan denetçiler doküman incelemesi yapar ve saha denetimi gerçekleştirilir, Eğer Varsa, uygunsuzlukların giderilmesi istenir, sonrasında Denetim raporu TÜRKAK Akreditasyon kurumu belgelendirme komitesine sunulur, Eğer Uygunluk verilir ise akreditasyon belgesi yayınlanır.

Bu adımlar, ISO 17025 akreditasyon sürecini başarıyla tamamlamak ve laboratuvarın sürekli olarak yüksek kaliteli ve güvenilir sonuçlar üretmesini sağlamak için gereklidir.

Danışmanlık süresince verilen bütün hizmet günlerini ve yapılan çalışmalar kayıt altına alarak Hizmet verdiğimiz kuruluşun üst yöneticilerine sürekli olarak rapor halinde iletmektedir.  

Danışmanlık Hizmetlerimiz ve kalite eğitimlerimiz öncesinde firmanız ile aramızda “Gizlilik Sözleşmesi” imzalanmaktadır.

 

TS EN ISO/IEC 17025 Standardı Nedir?

TS EN ISO/IEC 17025 Laboratuvar Akreditasyon standardı, deney ve kalibrasyon laboratuvarlarının yetkinliğini değerlendiren uluslararası bir standarttır.

Bu standart, laboratuvarların belirli teknik ve yönetim gereksinimlerini karşılamasını ve güvenilir, doğru sonuçlar üretmesini sağlar.

 

TS EN ISO/IEC 17025 Tarihsel Gelişimi  

TS EN ISO/IEC 17025 Laboratuvar Akreditasyon standardının tarihsel gelişimi, kalite yönetim sistemlerinin ve laboratuvar akreditasyon standartlarının evrimine dayanır.

  • 1978- ISO Guide 25: ISO 17025’in kökenleri, 1978 yılında yayımlanan ISO Guide 25’e dayanır. Bu rehber, test ve kalibrasyon laboratuvarlarının genel gereksinimlerini belirliyordu.
  • 1999- ISO/IEC 17025:1999: ISO Guide 25, 1999 yılında ISO/IEC 17025:1999 standardı olarak revize edildi ve yayımlandı. Bu yeni standart, laboratuvarların yönetim ve teknik gereksinimlerini belirleyerek kalite yönetim sistemleriyle uyumlu hale getirdi.
  • 2005- ISO/IEC 17025: 2005: 2005 yılında standardın bir güncellemesi yayımlandı. Bu sürüm, laboratuvarların sürekli iyileştirme ve müşteri memnuniyeti gibi unsurları dikkate alarak daha kapsamlı bir kalite yönetim sistemi geliştirmelerini sağladı.
  • 2017- ISO/IEC 17025:2017: ISO 17025, 2017 yılında tekrar revize edildi. Bu sürüm, risk tabanlı düşünme, bilgi teknolojilerinin kullanımı ve laboratuvarın çevresel koşulları gibi yeni gereksinimleri içeriyordu. Ayrıca, ISO 9001:2015 ile daha uyumlu hale getirildi.

TS EN ISO/IEC 17025:2017, modern laboratuvarların ihtiyaçlarını karşılamak ve teknolojik gelişmelere uyum sağlamak amacıyla önemli değişiklikler ve güncellemeler içermektedir. Bu standart, laboratuvarların dünya genelinde tanınmasını ve kabul edilmesini sağlamak için sürekli olarak gelişmekte ve güncellenmektedir.

 

TS EN ISO /IEC 17025 Laboratuvar Akreditasyonu Faydaları Neler?

  • Laboratuvarın Deney ve kalibrasyon sonuçlarının güvenilirliğini ve doğruluğunu artırır.
  • ISO 17025 belgesine sahip laboratuvarlar, uluslararası düzeyde tanınır ve kabul görür. Bu, global pazarda daha kolay iş yapabilme avantajı sağlar.
  • Müşterilere yüksek kaliteli ve güvenilir hizmet sunarak müşteri güvenini ve memnuniyetini artırır.
  • Rakiplerine karşı önemli bir rekabet avantajı sağlar. ISO 17025 belgesine sahip olmak, laboratuvarın yetkinliğini ve profesyonelliğini gösterir.
  • Yasal ve düzenleyici gerekliliklere uyum sağlar ve denetimlerde kolaylık sağlar.
  • Laboratuvar süreçlerinin daha etkin ve verimli çalışmasını sağlar. Hataların azaltılması ve sürekli iyileştirme prensibi ile maliyetleri düşürür.
  • Personelin eğitim ve yeterliliğini artırarak, laboratuvarın genel performansını iyileştirir.
  • Laboratuvar faaliyetleri ile ilgili riskleri azaltır ve yönetir.
  • Yeni pazar fırsatlarına erişim sağlar ve iş hacmini artırır.
  • ISO 17025, laboratuvarın kalite yönetim sistemini sürekli iyileştirerek, yüksek standartlarda hizmet sunmasını sağlar.

 

Akreditasyon Ne Demek?

Akreditasyon, bir kuruluşun değerlendirildiği ve belirli standartları karşıladığının tespit edildiği anlamına gelir. Akreditasyon, uygunluk değerlendirme kuruluşları tarafından gerçekleştirilen çalışmaların sonucunda düzenledikleri uygunluk belgelerinin güvenilirliğini ve geçerliliğini desteklemek amacıyla oluşturulmuş bir kalite altyapısıdır.

 

TS EN ISO /IEC 17025 Laboratuvar Akreditasyon belgesi nedir?

TS EN ISO/IEC 17025 Laboratuvar Akreditasyon belgesi, Bir laboratuvarın deney ve kalibrasyon hizmetlerinde teknik yeterlilik, güvenilirlik ve doğruluk standartlarını karşıladığını onaylayan resmi bir belgedir. Bu belge Laboratuvarların uluslararası tanınan TS EN ISO/IEC 17025 standardına uygun çalıştığını gösterir. TS EN ISO/IEC 17025 standardını uygulayan deney ve kalibrasyon laboratuvarları TURKAK veya diğer uluslararası akreditasyon kurumlarının denetimlerinden geçerek Akreditasyon yetkisi alırlar ve bu yetki Akreditasyon Belgesidir.

 

TS EN ISO/IEC 17025 Akreditasyon Belgesi Nereden alınır?

TS EN ISO/IEC 17025 belgesi, ulusal veya uluslararası akreditasyon kuruluşlarından alınabilir. Bu kuruluşlar, laboratuvarın teknik yeterliliğini ve kalite yönetim sistemini denetleyerek akreditasyon sağlar. Her ülke ulusal ölçekte çalışan akreditasyon kuruluşları oluşturmuştur. Türkiye’deki akreditasyon kuruluşu TÜRKAK -Türk Akreditasyon Kurumudur. TÜRKAK kurumu EA (Avrupa Akreditasyon) üyesidir.

Türkiye’de ve dünya genelinde bazı tanınmış akreditasyon kuruluşları şunlardır:

Türk Akreditasyon Kurumu (TÜRKAK): Türkiye’nin ulusal akreditasyon kuruluşudur.

United Kingdom Accreditation Service (UKAS): Birleşik Krallık’ın ulusal akreditasyon kuruluşudur.

Deutsche Akkreditierungsstelle (DAkkS): Almanya’nın Akreditasyon Kuruluşudur.

Raad voor Accreditatie (RvA): Hollanda’nın ulusal akreditasyon kuruluşudur.

Sistema Nazionale per l’Accreditamento degli Organismi di Certificazione e Ispezione (SINCERT): İtalya’nın ulusal akreditasyon kuruluşuydu.2009 yılında ACCREDIA ile birleşerek İtalya’nın tek ulusal akreditasyon kuruluşu oldu.

American Association for Laboratory Accreditation (A2LA): ABD merkezli bir akreditasyon kuruluşudur.

International Laboratory Accreditation Cooperation (ILAC): Küresel ölçekte laboratuvar akreditasyonu sağlayan bir iş birliği ağıdır. Üye kuruluşları aracılığıyla laboratuvar akreditasyonu sağlar.

 

TS EN ISO /IEC 17025 Akreditasyon belgesini kimler alabilir?

ISO 17025 belgesi standardını çeşitli sektörlerde faaliyet gösteren deney ve kalibrasyon laboratuvarları uygulayabilir. Bu standart, personel sayısına ve deney veya kalibrasyon faaliyetlerinin kapsamına bakılmaksızın bütün laboratuvarlara uygulanabilir.

Bu kuruluşlar birinci taraf, ikinci taraf ve üçüncü taraf durumundaki laboratuvarları, inceleme ve ürün belgelendirme işlemlerinin bir parçası olarak deney veya kalibrasyon hizmeti veren laboratuvarları kapsar.

Birinci taraf Laboratuvarlar: Üreticinin Laboratuvarları
İkinci taraf Laboratuvarlar : Müşteri Laboratuvarları
Üçüncü taraf Laboratuvarlar: Bağımsız Laboratuvarlar

 

ISO 17025 Standardının kuruluşunuzca uygulanabilir hale gelmesi için danışmanlık ve eğitim hizmeti alabilirsiniz.